Bahagia Seperti Yang Anda Ingginkan.


Hampir semua orang telah mendengar hit single ‘Don’t Worry, Be Happy’ by Bobby McFerrin. Lagu ini memiliki cara yang sangat menarik dan tersendiri untuk menyampaikan mesej ‘Kegembiraan’ untuk semua orang. Mesej sederhana Bobby Mcferiin’s pasti membuat kebanyakaan orang akan mengatakan mereka tidak perlu bimbang dalam apa-apa perkara pun.

Menikmati kehidupan yang bahagia, selain optimis,indah, juga baik untuk kesihatan anda. Menjadi bahagia sebenarnya melindungi anda daripada tekanan hidup. Stres dikaitkan dengan punca utama kematian seperti penyakit jantung, kanser dan stroke.

Salah satu ungkapan yang pernah dikatakan – “Satu-satunya hal dalam hidup yang selalu akan tetap sukar adalah melakukan perubahan ‘, dan dalam hidup kita, setiap orang memiliki kekuatan untuk membuat perubahan yang diperlukan jika kita ingin. Bahkan jika kita dapati diri kita dalam situasi yang tak tertahankan kita selalu akan dapat mencari jalan dan penyelesaian dalam keadaan itu juga adalah bergerak menuju perubahan.

Rangkaian sosial atau hubungan sesama penting untuk mewujudkan rasa bahagia. Orang-orang yang berbeza, saling menerima antara satu sama lain, mengelakkan pertengkaran, tidak perasangka, selain mengelak perasaan saling membenci. Jika hujah nampaknya tidak dapat dielakkan namun masih mencuba dan berusaha untuk memahami situasi dan anda sudah pun bergaul dengan baik dan harmoni.

Kebahagiaan sebenarnya ditemui dalam diri setiap orang, peningkatan itu adalah cara untuk membuat hidup lebih indah dan juga lebih sihat.

Untuk menjadi gembira dan bahagia mudah saja, hanya memutuskan untuk menjadi orang bahagia. Abraham Lincoln ada mengingatkan kita bahawa sebahagian besar orang boleh memilih bagaimana bahagia atau stres, bagaimana santai atau bermasalah, bagaimana terang atau membosankan pandangan mereka untuk dilihat. Pilihannya sangat sederhana, memilih untuk menjadi gembira dan bahagia.

Ada beberapa keadah yang mana anda boleh lakukan.

Bersyukur dan berterima kasih adalah sikap yang baik. Kita mempunyai begitu banyak  yang perlu disyukuri. Bersyukur dengan pemandu teksi yang membawa kita pulang dengan selamat, berterima kasih pada isteri yang memasak untuk makan malam yang menyelerakan dan berterima kasih kepada orang yang mencuci kereta anda. Juga berterima kasih kepada pengawal keselamatan yang membukakan pintu untuk anda, terima kasih kepada pihak polis untuk membuat tempat anda selamat dan berterima kasih kepada ALLAH kerana hidup kita.

Berita buruk menjadikan stres. Ramai orang tidak boleh memulakan hari mereka tanpa khabar berita. Cuba dan berfikir tentang hal itu, 99% dari berita yang kita dengar atau baca adalah berita buruk. Permulaan hari dengan berita buruk nampaknya menjadi hal yang tidak masuk akal. Dapat sekurang mungkin berita sebegini.

Sembahayang lima waktu. Menjadi sebahagian daripada rukun islam wajib dilakukan dipenghujung solat berdoalah memohon kebahagian dunia dan akhirat.

Urus masa anda. Waktu adalah sangat berharga dan terlalu penting untuk disisakan. Pengurusan masa boleh dilihat sebagai senarai peraturan yang melibatkan penjadualan, menetapkan tujuan, perancangan, membuat senarai hal untuk dilakukan. Ini adalah dasar dan intipati dari pengurusan masa yang perlu difahami untuk mengembangkan kemahiran pengurusan masa yang cekap secara peribadi. kemahiran ini boleh ditetapkan lebih lanjut dengan memasukkan jadual atau cadangan tambahan untuk membuat keputusan yang anda inginkan.

Tertawa dan tertawa sepenuh hati hari ini. Mendengar kisah lucu yang bagus? Beritahu rakan-rakan atau keluarga tentang hal itu. Seperti mereka juga akan terhibur – ‘Ketawa adalah ubat terbaik’.

Ekspresikan perasaan anda, kasih sayang, persahabatan dan semangat kepada orang-orang di sekitar anda. Mereka kemungkinan besar akan membalas tindakan anda. Cobalah untuk tidak menyimpan kemarahan terpendam didalam hati dari kekecewaan yang timbul, ini adalah buruk bagi kesihatan anda. Cuba alih dan mencari cara lain untuk mengekspresikan mereka dengan cara yang tidak akan menyebabkan kecederaan yang lebih atau menyakiti kepada siapapun.

Bekerja keras membawa kepuasan peribadi yang luar biasa. Ini memberikan perasaan kompeten serta bersaing dalam menyelesaikan tugas-tugas kita. Pencapaian yang diperlukan bagi kita semua, mereka memberi kita rasa nilai. Bekerja pada urusan yang anda rasa layak dari masa anda.

Belajar adalah aktiviti yang tidak pernah tamat. Mencuba sesuatu idea baru dan belajar sesuatu yang berbeza setiap hari. Belajar juga membuat kita membangunkan dan memperluaskan minda kita. Dan juga boleh memberikan lebih banyak kesempatan serta peluang di masa depan.

Beriadah, joging, berjalan dan melakukan aktiviti sukan lain yang sesuai untuk kesihatan anda. Merasai hidupan sihat.

Elakkan pendedahan terhadap unsur-unsur negatif seperti menengking, meninggikan suara dan tempat-tempat yang merbahaya.

Ini adalah beberapa perkara sesederhana yang boleh anda lakukan setiap hari untuk menjadi bahagia.

Dan selalu ingat petikan dari Abraham Lincoln, ia mengatakan bahawa, “Kebanyakan orang mengidamkan kebahagian dan kegembiraan seperti mereka mengambil keputusan apa yang mereka mahu menjadi.”

Advertisements

About Andika Harrat

I'm Mohd Yusof
This entry was posted in Motivasi and tagged . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s